De sint is nét weer vertrokken, maar Kerst en Oud&Nieuw zijn nog op komst! Zoals in dit artikel besproken, een ideaal moment om contact te maken met huidige en nieuwe klanten. En wat werkt hier nu beter voor dan video’s in combinatie met social media?! Daarom geven we, aan de hand van Nederlandse voorbeelden van afgelopen Sinterklaas op Facebook en Instagram, inspiratie voor vormen van social video om in te zetten tijdens de feestdagen. Voor deze Kerst of alvast voor Sinterklaas volgend jaar.

1. Header video Facebook

Het eerste wat een bedrijf of merk heel gemakkelijk kan doen, is de Facebook header veranderen in video. Dit raden we altijd aan, maar wanneer deze ook nog eens inspeelt op de feestdagen, dan is het helemaal perfect. Kies een al bestaande video of een commercial die aansluit bij het thema, laat speciaal een video of animatie maken óf werk met stockbeelden. Pas bij voorkeur verdere (video) communicatie aan op deze header video, zodat het één geheel wordt.

   

 . 
Albert Heijn gebruikt haar commercial als Facebook header video. Hiermee creëren ze een consistente campagne, ook door het gebruik van dezelfde muziek en vormgeving in al hun Sint-uitingen. 
A-Dam Underwear hergebruikt haar commercial van vorig jaar. Wanneer je investeert in een een goede video kan deze soms meerdere jaren mee!
Old Amsterdam kiest voor een minimalistische animatie in haar huisstijl.
Jumbo Supermarkten gebruikt haar assortiment aan Sinterklaassnoepgoed als onderwerp voor haar vrolijke header video.

2. Kortingsacties en productpromoties

Consumenten zijn tijdens de feestdagen op zoek naar cadeautjes voor hun geliefden en geven meer geld uit dan gemiddeld. Daarom is het slim om hier op in te spelen met een kortingsactie of door bepaalde producten extra te promoten. Naas de stijgende populariteit van Black Friday in Nederland zijn er ook veel retailers die kortingen geven met Sinterklaas en Kerst. Dit gebeurt steeds vaker door middel van video’s of gifs. Maar niet alleen retailers, ook energiebedrijven en banken stunten bijvoorbeeld met kortingen of bepaalde acties.

Het heerlijk avondje is gekomen
Sint kan weer rustig een jaartje bijkomen

En door te bankieren bij Knab
Gaat zijn financiële administratie lekker rap

Hij heeft nóg een reden om een feestje te vieren
Want hij kan het eerste jaar met 50% korting bankieren

En dat geldt niet alleen voor de goedheiligman
Dit is een actie waar ook jij van profiteren kan!


Knab geeft haar nieuwe klanten het eerste jaar een korting van 50%. Klik op de eerste regel van het gedicht om naar de Facebook video te gaan!
Nuon laat haar klanten Nuon Exclusief punten inwisselen voor schoencadeautjes. 

Xenos laat haar vloggende medewerker Lucas alle Sint producten uit het assortiment zien.

3. How-to video’s

Ook dit jaar spelen weer veel bedrijven in op het maken van surprises door kijkers te helpen met het maken van een surprise waarbij producten uit het eigen assortiment nodig zijn. Op deze manier helpt het klanten en laat je ze op een laagdrempelige manier kennis maken met het assortiment. Wederom zijn het niet alleen retailers die dit aanbieden. Verzekeraar Centraal beheer maakte ook een serie how-to video’s waarin Sinterklaas zelf de surprise maakt.

   

 
Action kiest voor een 10-seconden video waarin er vliegensvlug een surprise gemaakt wordt met behulp van producten die te koop zijn bij de winkel.
Etos hergebruikt de how-to-surpise video’s die ze 2 jaar geleden op haar YouTube kanaal plaatste.
Albert Heijn pakt uit met maar liefst negen surprises die je kunt maken met behulp van haar assortiment.
Verzekeraar Centraal Beheer wijdt een hele website aan hulp bij een relaxte Sinterklaasavond met onder andere hulp bij het maken van surprises.

4. Sinterklaas als hoofdpersonage

Wellicht wegens alle discussie rondom Piet, kiezen veel merken en bedrijven voor Sinterklaas als hoofdpersonage van hun social video’s. Vaak vervult Sinterklaas een vrolijk of humoristisch personage in de video’s. Meestal wordt de Sint gespeeld door een acteur, maar in het geval van NS speelt de CEO zelf voor Sinterklaas.

 .

Coolblue creëerde een webserie waarin medewerker Pieter samen met Sinterklaas Coolblue klanten verrast met cadeau’s om hun digitale verlanglijstje te promoten.
NS liet haar CEO voor Sinterklaas spelen, deze kondigde de komst van 118 nieuwe Sprinter treinen aan.

Een alternatief personage

De Bijenkorf koos ervoor om naast Sinterklaas ook nog een alternatief feestdagen-personage te introduceren: Beertje Bobbie. “Maak kennis met Bobbie de beer, hij laat jullie dit feestseizoen zien hoe je van feestelijke klassiekers iets werkelijk fantastisch maakt. Of het nu om mode, accessoires, een kerstboom of een kerstdiner gaat, Bobbie staat voor je klaar!.”

 
In verschillende talkshows à la The Tonight Show, speelt Bobbie de Beer Jimmy Fallon terwijl het inkopers van de Bijenkorf laat vertellen over het feestdagen assortiment.

Dit waren slechts vier van de velen soorten social video’s die in te zetten zijn tijdens de feestdagen. We zagen dit jaar ook veel gifjes, verzekeraars en instanties die hun klanten waarschuwen voor de risico’s die de feestdagen met zich meebrengen, nostalgie naar vroeger van een speelgoedwinkel en zelfs een humorvolle video als reactie van retailer HEMA op het terug moeten halen van chocoladeletters waar stukjes kunststof in bleek te zitten:

Afbeelding: SproutSocial