We zitten er midden in! Het feestdagen seizoen. Sinterklaas is nèt achter de rug en Kerst en Oud&Nieuw komen langzaam dichterbij. Iedereen is op zoek naar cadeau’s voor hun geliefden. De decembermaand is daarom dé perfecte periode om een merk, product of dienst extra te laten opvallen. Maar hoe werkt dat? Wij geven 5 tips die helpen online video zo effectief mogelijk in te zetten rondom en tijdens de feestdagen. Dit alles onder begeleiding van sterke, actuele en Nederlandse voorbeelden.

1. Richt je op mobiel

Net als de afgelopen jaren steeg ook dit jaar, wereldwijd en in Nederland, het gebruik van de mobiele telefoon. Uit onderzoek van RuigrokNetPanel blijkt dat waar in 2012 nog slechts twee op de vijf Nederlanders gebruikmaakten van internet via de smartphone is het gebruik sindsdien gestegen naar bijna vier op de vijf. Deze mobiele gebruikers bevinden zich vooral op sociale netwerken zoals Instagram en Facebook. Hier halen ze hun inspiratie voor Sint- en Kerstcadeau’s vandaan en de mobile-first shoppers* onder hen gaan zelfs direct over tot aankopen. Het is dus zaak hierop in te springen en de beste manier is video. Volgens intern onderzoek van Google en YouTube naar holiday-shoppers blijkt zelfs dat shopping vlogs meer dan 10 keer in kijktijd zijn gestegen op mobiel de afgelopen jaren en dat er net zoveel unboxing video’s op smartphone’s zijn bekeken als de bioscoophit Love Actually, meer dan 20 miljoen keer!

Op vlogs en unboxing video’s komen we later in dit artikel terug. Nu eerst even terug naar Instagram en Facebook. Zoals in ons eerdere artikel hierover te lezen was zijn vierkante video’s de beste keuze als het gaat over Instagram en Facebook. Dit zien we dan ook terugkomen in verschillende videocampagnes van dit jaar.

GIFjes en Headers

In deze twee voorbeelden van supermarktketen Albert Heijn (Facebook) en woonwarenhuis Ikea (Instagram) is te zien dat de video’s vierkant zijn, niet te lang van lengte en ook kunnen fungeren als een GIFje. IKEA heeft er zelfs voor gekozen haar eigen GIFjes beschikbaar te maken op het platform GIPHY. Hierdoor kan iedereen de GIFjes gebruiken in WhatsApp berichten naar elkaar toe. Ook supermarktketen Jumbo adverteert met een vierkante video op Instagram. Zij kiezen voor een meer verhalende video in plaats van een GIFje. Een goede zet is de ondertiteling. Zo hoeft een mobiele kijker niet per se anderen te storen wanneer hij/zij bijvoorbeeld onderweg is. Een ander groot voordeel van Instagram en Facebook is de mogelijkheid direct naar een landingspagina te linken:

 

Wanneer een kijker op ‘Meer informatie’ klikt wordt deze direct doorverbonden naar de landingspagina van Jumbo.

Een andere snelle en praktische tip is het aanpassen van de Facebook/Youtube header van een merk. Kies idealiter voor een combinatie van een afbeelding van hoge kwaliteit, een verwijzing naar het merk/product en tekst. Op Facebook is het tevens mogelijk om een videoheader te uploaden. Een goed voorbeeld is die van Albert Heijn op Facebook en die van Praxis op YouTube.

* Een mobile-first-shopper is iemand die verwacht de meerderheid (51% of meer) van zijn Sint-of Kerstinkopen op een mobiel apparaat te voltooien.

2. Blijf dicht bij je merk

Verzekeraar, supermarkteigenaar of meubelfabrikant? Er is altijd een insteek te vinden op de feestdagen. Bedenk hoe het specifieke product of de specifieke dienst op een leuke manier verbonden kan worden aan een Kerstgedachte of Sinterklaassnoep. Centraal Beheer kwam bijvoorbeeld met een Sinterklaas verzekering. Unox (Facebook) en Old Amsterdam (Instagram) bedachten beiden een variatie op de chocoladeletter met hun eigen product:

            

PostNL neemt het in haar campagne op voor de ouderwetse, fysieke kerstkaart, tegenover de korte en onpersoonlijke kerstappjes van vrienden om hun decemberzegels te promoten:

Kledingmerk WE komt dit jaar met een kersttrui waar je me zijn tweeën in kan, dit verwijst én naar hun core business, kleding, én naar de kesrtgedachte ‘samen is beter dan alleen’. Concurrent Sissy Boy pakt het wat creatiever aan met een serie korte Instagram video’s waarin onder andere een outfit bij elkaar geshaked wordt:

       

3. Maak het interactief

Dit is natuurlijk te bereiken door middel van een interactieve video, maar bijvoorbeeld ook door het creeëren van een applicatie, live chat of livestream Facebook actie. Interactieve campagnes zorgen voor een groter gevoel van betrokkenheid en zetten mensen eerder aan tot actie.

Een van de grootste opkomende trends van dit moment zijn de zogeheten unboxing video’s, waarbij de ervaring van het uitpakken belangrijker is dan het product zelf. Intertoys speelt hier goed op in met haar Testpiet. Testpiet is verantwoordelijk voor het vinden van het leukste speelgoed. Ze is te zien op tv en heeft een eigen vlog. In haar online video’s test Testpiet speelgoed van Intertoys en kunnen kinderen met haar chatten:

Bol.com introduceert dit jaar de Sints Cadeaumachine. Dit is een app waarmee kinderen speelgoed kunnen selecteren en direct op een digitaal verlanglijstje kunnen plaatsen. De ouders houden de regie. Zij vullen de naam en leeftijd van hun kinderen in, vervolgens kunnen de kinderen swipen door ruim vijfhonderd cadeaus. De cadeaus die ze het liefst willen worden automatisch verzameld in een digitaal verlanglijstje dat gekoppeld is aan het bol.com-account van de ouders.

McDonald’s herhaalde dit jaar haar Cadeau Kalender actie in de McDonald’s app. Hiermee kunnen bezoekers van het fastfood restaurant elke dag een ander cadeau in ontvangst nemen. Wanneer ze een cadeau activeren hebben ze 5 minuten de tijd om een coupon (streepjescode) te gebruiken.

                

KLM zette haar live stream machine in op Sinterklaasavond. Onder het mom van  ‘Heerlijk aanbiedinkje is gekomen!’  konden Facebook bezoekers tegen een gereduceerd tarief vliegtickets bestellen.

4. Geef praktische tips

Een andere goede manier om op te vallen/views te genereren is door middel van de klant/kijker advies te geven over iets wat te maken heeft met de feestdagen. Het liefst natuurlijk ook in combinatie met artikelen die aan een merk verboden zijn. Zo komen Jumbo Supermarkten, Albert Heijn en Koopmans bijvoorbeeld met handige receptenvideo’s voor de feestdagen. Etos en HEMA komen met surprise tips, IKEA laat zien hoe je het beste cadeautjes in kunt pakken en Intratuin helpt een verlichtte kerstster te maken met hun eigen producten. Een vaak terugkerende stijl voor dit soort video’s is stopmotion. Ook zijn dit soort video’s vaak gefilmd vanuit een zogenaamd POV shot.

   

5. Een mooi moment voor een interne boodschap

De decembermaand is ook een maand om terug te kijken naar het afgelopen jaar en uit te kijken naar het nieuwe. Bedanken van personeel voor hun inzet en/of ze juist inspireren dingen anders of nog beter te doen in het nieuwe jaar. Verschillende vormen zijn hierbij mogelijk, van een een wat zakelijkere boodschap van de CEO tot een losse libdub met het gehele personeel. Neem voor meer informatie over het maken van een Kerst of Oud&Nieuw boodschap contact met ons op. Twee leuke voorbeelden uit eigen keuken volgen na kerst, wanneer ze door onze klanten openbaar gemaakt zijn.

Ho,Ho,Ho Merry Christmas!

We hebben er in dit artikel bewust voor gekozen de Britse, Amerikaanse en Nederlandse kerst televisie commercials buiten beschouwing te laten. Voor degene die hier rauwig om zijn een gouden oude om dit gemis op te vullen. Fijne feestdagen!