Wereldwijd zullen consumenten dit jaar gemiddeld 67 minuten per dag naar online video kijken, een stijging van 56 minuten ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Zenith’s Online Video Forecasts 2018, gepubliceerd juli van dit jaar. Met online video wordt in dit geval alle video-inhoud die via een internetverbinding wordt bekeken bedoeld. Waaronder platformen die eigendom zijn van de zender, zoals Hulu, abonnementsservices zoals Netflix, sites voor het delen van video’s, bijvoorbeeld YouTube en video’s bekeken op sociale media.

Verschuiving kijktijd

Tegen 2020 besteedt de gemiddelde persoon dagelijks 84 minuten aan het bekijken van video’s. In dat jaar heeft China de meest intensieve kijkers, met een gemiddelde persoon die dagelijks 105 minuten besteedt aan het bekijken van online video, gevolgd door Rusland (102 minuten) en het Verenigd Koninkrijk (101 minuten). Deze snelle stijging van het verbruik leidt tot een verschuiving in de manier waarop merken campagnes plannen voor zowel televisie als online video.

Nederland

Nederlandse adverteerders hebben meer geld over voor tv-reclames, terwijl er steeds minder mensen televisie kijken. In het eerste helft van het jaar werd er 3 procent minder tv gekeken, terwijl reclamemakers 12 miljoen euro (+3 procent) meer uitgaven aan televisiereclames. Tv-marketingorganisatie Screenforce zette de cijfers op een rij en denkt dat grote sportevenementen voor een deel verantwoordelijk zijn voor de stijging. We hebben de Olympische Winterspelen gehad en het WK voetbal. Daar wordt veel naar gekeken”, weet directeur Michel van der Voort.

Infographic TV halfjaarrapport 2018 – Screenforce

De spotmarkt is in de eerste helft van 2018 uitgekomen op 350 miljoen euro, waarbij het gaat om tv en online video samen. Het betekent een groei van 4,0 procent. De groei komt vooral van online video. Bij tv werd vooral in het eerste kwartaal goede omzet gedraaid. Het tweede kwartaal was vrij dramatisch. De omzet van de non-spotmarkt daalde licht naar 42 miljoen euro. Daarbij gaat het puur om tv. De non-spotinvesteringen op de online platforms stegen wel sterk, door de verdere groei via de social influencers.

Retail

Net als in de afgelopen twee jaar was retail de grootste adverteerdersbranche. De bruto bestedingen op tv groeiden met 1,4 procent naar 379 miljoen euro. Unilever was voor het grootste deel verantwoordelijk voor de omzetgroei in de branche Voedings- en Genotmiddelen.

Van ‘in-stream’ naar ‘out-stream’

Online video en televisie vullen elkaar goed aan. De meeste merken gebruiken online video aanvankelijk om een ​​groter bereik aan hun bestaande televisiecampagnes toe te voegen. Maar met de snelle groei van online kijken zien we nu dat meer merken tv en online video samen plannen om de frequentie te optimaliseren. Online videoadvertenties begonnen met het inhalen van televisiereclame. De meeste advertenties verschenen voorheen vooral in andere video-inhoud, ‘in-stream’. Deze advertenties hadden te maken met de inhoud van deze video. Maar de afgelopen paar jaar zijn ‘out-stream’-advertenties populairder geworden. Dit zijn zelfstandige videoadvertenties die worden weergegeven in tekst of afbeeldingen of in een sociale nieuwsfeed.


Meest recente commercial van Calvé Pindakaas (merk van Unilever) die zowel op televisie als online ingezet wordt.

Dankzij de snelle acceptatie van video-inhoud en advertenties door sociale-mediaplatforms, wordt out-stream video in hoog tempo de dominante vorm van online videoadvertenties. In Groot-Brittannië heeft het bijvoorbeeld in-stream advertenties ingehaald om 56 procent van de online videoadvertenties in rekening te nemen. Dit verandert de structuur van online videoadvertenties. Omdat een kijker er eenvoudig langs kan scrollen, moeten out-stream advertenties vanaf het allereerste moment de aandacht van de kijker trekken, hetzij met een opvallende afbeelding, hetzij met een beroemdheid met toegewijde volgers. Ze hebben niet de verhaallijn die beschikbaar is voor onderbrekende advertenties.


Online, vierkante, social advertentie Calvé Pindakaas. 

Toekomst

“Online video stimuleert de groei van de wereldwijde mediaconsumptie. Ten eerste omdat smartphones met snel internet, video van hoge kwaliteit beschikbaar maken voor mensen die onderweg zijn. Daarnaast bieden Smart TV-sets kijkers een ongeëvenaarde keuze in de woonkamer”, zegt Jonathan Barnard, Hoofd prognose en directeur van Global Intelligence bij Zenith. “De snelle toename van het bekijken van video’s maakt online video tot het snelst groeiende format en creëert nieuwe strategische en creatieve kansen. Merken die momenteel geen strategie hebben voor online video, moeten erover nadenken om er een te krijgen. ”

Bronnen: Zenith, Screenforce