We kijken er langer naar. Het maakt de kans op delen tien keer groter. En ook Google is er gevoelig voor: video!

Een vast recept voor een succesvolle productie ontbreekt, maar met de nodige inzichten uit de neurologie, praktische tips en heldere voorbeelden keren we gemotiveerd huiswaarts. Wij moeten aan de slag met video content. Hier én nu.

Over minder dan 5 jaar bestaat het dataverkeer voor 80 procent uit video’s. Er wordt gewaarschuwd dat vóór we de camera enthousiast laten draaien, eerst het script goed doorgenomen moet worden. Wat is het verhaal? Wat wil je bereiken? En past dat bij het merk én bij de klant? Video is een deel van de content, een stuk van het verhaal. Samen met de andere stukjes content brengt het het merk naar de buitenwereld. Laat video altijd een onderdeel van dat geheel zijn. De kunst is om te zien waar video werkelijk het verschil kan maken ten opzichte van andere vormen van contentmarketing én het daar in te zetten. Het is de wisseling van perspectieven die de film spannend maakt.

Neuropsychologische inzichten
Stel regelmatig de simpele vraag: ‘Waarom?’, adviseert Walter Limpens. ‘En nog eens: Waarom? En nog eens…’ Het brengt je snel naar de emotionele kern van het verhaal. Zijn voorbeeld: De meest effectieve video creëer je vervolgens door contact mogelijk te maken, doelen bereikbaar en dromen te vervullen. Vanuit het merk. Voor de klant. We duiken niet alleen diep in het verhaal, maar ook diep in het brein met Walter Limpens. Om vervolgens langs de lachende baby’s van Evian te worden geleid:

Miljoenen keren bekeken, maar wat brengt het filmpje te weeg? Limpens verklaart: ‘De lachende baby’s scoren hoog op impact – wat zorgt voor ‘likes’ en ‘shares’ – maar de scores die bepalend zijn voor koopgedrag zijn teleurstellend.’ Het gevolg: een daling van 25 procnt in de omzet. De video wordt pas effectief als de kijker beloont wordt. Een positievere emotie. Een beloning. Een oplossing. Maak daarvoor verwachtingen waar. Wek vertrouwen en wakker dat verlangen aan. In het geval van de Evian-baby’s, wordt de kijker niet beloond. De boodschap is niet duidelijk, waarover de kijker -onbewust – gefrustreerd raakt.

Wat is succes?
Succes is een vreemd iets, zo blijkt. Want ook Calvé wordt aangedragen als ‘niet geheel succesvol’ voorbeeld. Hebben zij het als ware kunst verheven om ‘Pietertje’ en de jonge Robin van Persie identificeerbaar te maken voor iedereen? Echt effectief op het gebied van koopgedrag zijn deze video’s in ieder geval niet, blijkt vandaag … Het gevoel ‘er niet bij te horen’ of ‘niet mee te mogen doen’ roepen negatieve emoties op. Emoties die afbreuk doen aan de effectiviteit. Op het gebied van de Gouden Loeki een topper, minder succesvol bij de Effies. Een effectieve video. Krijgen we die nog wel deelbaar? Ja!

Leuk. Deelbaar. Én effectief: in twee jaar steeg de omzet van deze blenders met maar liefst 700 procent.

De grote vraag die gesteld moet blijven worden: ‘Zou jij het met je vrienden delen?’ Opnieuw deelt Limpens informatie verkregen uit neurologisch onderzoek: status, waarde, emotie en verhaal bepalen de deelbaarheid van de content. Past het bij jou als persoon? Helpt het iemand? Kun je er jouw gevoel mee uiten of versterken? Nog een voorbeeld, wat dacht je van uitdagend? Honda slaat met haar campagne “The Other Side” voor de Honda Civic Type R nu al de weg van interactieve video in … gebruik de ‘R’ op je toetsenbord en stap in de verborgen wereld van de Type R rijder.

Laatste tip
De laatste tip komt van Rob Adams: effectief én deelbaar. Ook de mate van opwinding is daarvoor van belang. Een oplossing zonder pijn, zet niets in beweging. We moeten vernieuwen in plaats van verbeteren. Neem een voorbeeld aan Bart van Olphen. Prikkel. Daag uit. Verbaas.

Moraal van het verhaal: video heeft de toekomst. Ben jij er klaar voor?

De blog is geschreven door Rutger Dragstra, Graphic & Web Designer bij Factor Tachtig via marketingtrubune.nl