Stel, een bedrijf wil haar circulaire kantoorpand (in aanbouw) laten zien aan haar klanten. Of, toekomstige klanten of bewoners moeten voorgelicht worden over een nieuw bouw- of woonproject. Hoe kan dit dan het beste overgebracht worden met behulp van video? Wij geven 6 praktische videotips om te informeren en inspireren. *Naast de bouw- en vastgoedsector zijn deze tips ook zeker toepasbaar binnen andere sectoren!

1.  Maak gebruik van dronebeelden

Dronebeelden zorgen voor een goed overzicht over een bouwproject, kantoorgebouw of nieuwbouwwijk én de omgeving hiervan. Ze bieden de kijker een interessant perspectief. Hierin kan veel variatie en creativiteit gestopt worden door het gebruik van verschillende hoeken, bewegingen en snelheden.


In opdracht van Achmea maakten we deze video die de verduurzaming van Achmea in beeld  brengt. We filmden de nieuwe zonnepanelen op het dak van hun kantoor in Apeldoorn onder andere met een drone.

Timelapse

Naast het toepassen van een of enkele versnellingen in dronebeelden, werkt het ook goed om gebruik te maken van een timelapse camera. Op deze manier kan bijvoorbeeld een langdurig  bouwproces van begin tot eind goed weergegeven worden in een korte video.


In opdracht van KiesZon maakten we een timelapse video die het plaatsen van zonnepanelen op het hoofkantoor van GreenChoiche in beeld brengt.

2. Creëer een verhaallijn

Zoals bij iedere video bepaalt storytelling een belangrijk deel van de effectiviteit van een video.  Zorg minimaal voor een duidelijke inleiding (of titel), een middenstuk en een einde. Daarnaast kan er ook een narratief in verwerkt worden.

3.  Maak gebruik van geanimeerde teksten en visuals

Geanimeerde visuals zijn het perfecte middel om informatie te geven die de kijker bij moet blijven. In het geval van de vastgoedsector kan worden gedacht aan het aantal vierkante meters aan oppervlakte of hoe dicht in de buurt bepaalde voorzieningen zijn. Bij een bouwproject zijn de verwachte opleverdatum en gebruikte materialen meer van belang.

Animatie

Er kan ook voor worden gekozen om een hele boodschap te animeren. Op deze manier hoeft niet te worden gefilmd op een daadwerkelijke bouwplaats. Daarnaast is er nóg meer vrijheid als het gaat om camerastandpunten en hoeken.


In opdracht van Dura Vermeer maakten we deze animatie die de nieuwe bewoners informatie geeft over de bouw van hun nieuwbouwwoning.

4. Onderzoek nieuwe technologieën

Het is natuurlijk ook belangrijk om op de hoogte te blijven van en te experimenteren met de laatste technologieën en mogelijkheden op het gebied van video. 360 gradenvideo’s, Augmented Reality en Virtual Reality zijn enorm in opkomst en erg goed inzetbaar voor de bouw-en vastgoedsector. Kijkers kunnen zo een 360 graden VR-tour doen door een huis of gebouw, of ze kunnen met behulp van augmented reality objecten (bijvoorbeeld een nieuwe keuken) visualiseren die er nog niet zijn.

5. Maak gebruik van een voice-over of presentator

Een heel andere strategie is het inzetten van een presentator of voice-over. In plaats van te focussen op het esthetische en numerieke deel van een vastgoed- of bouwproject of de beleving (360graden, AR/VR) kun je zo wat meer de diepte in.


Voor ABN AMRO maakten we een hele reeks ‘Bank op de Bouw’ video’s. Petran van Heel gaat op bezoek bij bouwprojecten en bedrijven om meer te weten te komen over hun, vaak duurzame en innovatieve, werkwijze.

6. Combineer

Tot slot is het raadzaam om de bovenstaande tips te combineren. Sommige effecten en technieken kunnen elkaar goed aanvullen en zorgen voor een dynamisch effect in je video’s.